RESOLUCIÓ núm. 33, de 23 de maig de 2022, de la Sindicatura Electoral del Consell per la República Catalana, relativa a la proposta de Consulta d ́Iniciativa Popular núm. 13 formulada amb el nom: “Immersió lingüística”.
Segons la Resolució núm. 19 sobre la interpretació del Reglament de Mecanismes de Consulta en relació amb el procediment de les consultes d’iniciativa popular i en compliment de les disposicions de l’ article 8 punt 1 en relació a l’article 9 apartats a) i b) del Reglament de Mecanismes de Consulta (RMC) respecte a les competències que li son pròpies a aquesta Sindicatura en quant a garantir la transparència, l’objectivitat i el principi d’igualtat en tot el desenvolupament dels processos de participació ciutadana i democràcia directa previstos en el RMC, i més concretament d ́acord amb l ́article 11 punts 2, 3, 5 i 6 del RMC en quant a la necessitat de verificar la legitimació dels proposants i l’adequació temàtica, funcional, territorial i procedimental de qualsevol proposta de consulta que es formuli, en sessió celebrada el 23 de maig de 2022 la Sindicatura Electoral i amb l’assistència de tots els seus membres titulars, ha adoptat per unanimitat la següent:
RESOLUCIÓ D ́AVALUACIÓ DE LA PROPOSTA DE CONSULTA D’INICIATIVA POPULAR: “Immersió lingüística”
PRIMER.- Comprovada la legitimació del proposant, la proposta conté les dades establertes de l’article 11.2 del RMC, que són: a) Nom de la Consulta: Immersió lingüística b) Pregunta de la Consulta: Estic a favor de la immersió lingüística als centres educatius c) Respostes possibles de la consulta : ·Sí. ·No. ·No ho tinc clar. d) Àmbit territorial o sectorial del cens a consultar : Tots els inscrits. e) Previsions de calendari de realització : inicis del curs escolar. 2022-2023: setembre-octubre d’aquest any 2022. f) Percentatge de vot mínim per considerar aprovada una opció en funció del nombre de respostes possibles: 51%
SEGON.- Complerts els requisits anteriors s’ha procedit a examinar si l’abast temàtic o funcional de la consulta plantejada es troba dins dels paràmetres fixats en l’article 4 del RMC per les consultes d’iniciativa popular. En aquest cas, la consulta plantejada es troba dins l’abast temàtic o funcional previst en l’article 4.1 del RMC doncs es refereix a aspectes regulats a l ́article 9 punt a) del RF, atès que la determinació a prendre pel Consell per la República respecte a la immersió lingüística als centres educatius tindria relació amb el que hauria de ser l’acció política del Consell per la República.
TERCER.- Verificada la legitimitat del proposant, que la consulta conté les dades mínimes exigides a l’article 11.2 del RMC i que l’abast temàtic o funcional de la consulta es troba dins del que disposa el seu article 4.1, en compliment de l’article 11 apartat 6 punts b) i d) del RMC s’ha de procedir a la verificació de la pertinència de la pregunta i respostes segons el que exigeix l’article 11 apartat 5 del RMC i la definició i adequació de la consulta a la resta de paràmetres tècnics com abast territorial o sectorial. L’article 11 apartat 5 del RMC exigeix que en tots els casos, tant la pregunta com les respostes siguin clares, entenedores i el més breus possibles. Ha d’estar expressada en frases en indicatiu i sense subordinades, i sense que la pregunta contingui disjuntives o alternatives. En aquest cas la pregunta no és suficientment clara i precisa. Malgrat que es podria entendre que el que es vol preguntar és si s’està a favor que el català sigui l’única llengua vehicular en l’ensenyança a l’escola catalana, la pregunta tal i com està formulada no es refereix a cap llengua concreta. La immersió lingüística en sí mateixa és l’exposició o mètode d’ensenyament d’una llengua, caracteritzat bàsicament per situar a l’alumne en un entorn d’aprenentatge on aquesta llengua és el nucli de relació i instrucció i pot tenir lloc en qualsevol llengua, no només la llengua catalana. Per tant, la pregunta així formulada pot induir a error sobre el que realment es vol preguntar o el que s’està preguntant. L’abast territorial o sectorial de la consulta proposada, en aquest cas “tots els inscrits” s’adequa al que disposa l’article 3 punt 2 del RMC que estableix la possibilitat d’adreçar les consultes a la totalitat dels ciutadans registrats al Consell per la República, o a un univers menor, que pot venir limitat per raons de territori, edat, gènere, professió, o de qualsevol altra criteri delimitatiu que pugui establir-se, sempre i quan aquests criteris selectius dels cridats a participar no resulti discriminatòria o tingui connotacions contràries als drets humans fonamentals, doncs en aquest cas es pretén la participació de tots els inscrits al Consell per la República.
QUART.- Un cop verificades les característiques pròpies de la consulta i considerant que la proposta rebuda no acompleix tots els requisits i condicions establerts al RMC, la Sindicatura Electoral RESOL NO APROVAR la consulta tal i com ha estat formulada, i notificar la present resolució al proposant.
Barcelona a 23 de maig de 2022
La Sindicatura Electoral